Увеличават се случаите на рак в Русенско

stat 17:44  |  16 юни 2017 | | / Калина Петрова /  
Преглед на горни дихателни пътища Преглед на горни дихателни пътища
Сн.: Скрийншот

През последните 10 години в Русенска област има голям скок на онкологичните заболявания на горните дихателни пътища.
Това каза началникът на отделението „Уши, нос, гърло“ към Университетската болница в Русе д-р Огнян Лечев, съобщи TVN.bg.

По думите му, в началото на 90-те години пациенти с онкологични заболявания са откривани 1-2 пъти на месец. Сега всяка седмица вземаме биопсия на 1-2 души седмично“, каза д-р Лечев.

„Възрастовата граница на онкологичните заболявания в оториноларингологията коварно пада“, допълни проф. Иван Ценев, републикански консултант по този вид заболявания. По думите му, все по-често се установяват нелечими или труднолечими случаи при млади хора. Увеличават се и социално значимите болести като органната туберкулоза на ларинкса и околоносните кухини.

Утре в Русе ще бъде отбелязана 110-годишнината от създаването на отделението „Уши, нос и гърло“ в русенската болница. Годишнината ще бъде отбелязана с научна конференция, която ще се проведе утре в зала „Европа“ на Доходното здание. Участие ще вземат най-изтъкнатите лекари, работещи в това направление на медицината от цялата страна и гости от чужбина


Премиери

Анабел 2: Сътворение

Анабел 2: Сътворение

a.k.a. "Annabelle 2" Няколко години след трагичната смърт на малката им дъщеря, майстор на...

Атомна блондинка

Атомна блондинка

По графичния роман "The Coldest City" (2012 г.) на американския писател, автор на комикси,...

Всички премиери »

СПРАВОЧНИК