Национален ученически театрален фестивал в Русе

stat 09:41  |  7 юни 2010 / Димитър Михайлов /  
Фестивалът е резултат от проект, финансиран от община Русе Фестивалът е резултат от проект, финансиран от община Русе
Сн.: Dir.bg

Русе е домакин на Петия национален ученически театрален фестивал "Климент Михайлов", който се провежда от днес до края на седмицата под егидата на кмета Божидар Йотов.
 За пета година млади таланти от цялата страна, запленени от магията на театралното изкуство, ще покажат в една благородна конкуренция своите дарби и артистични умения, съобщи Ruse24.bg .

Организатори на фестивала са: Община Русе, Общинския детски център за култура и изкуство, Общинския младежки дом, Драматичен театър "Сава Огнянов", Куклен театър - Русе и Общинско предприятие ".Доходно здание".

В настоящото издание участие ще вземат над 500 деца и младежи от 36 ученически театрални трупи от цялата страна (от Русе са осем състава), което е един своеобразен рекорд по посещаемост и същевременно и добра оценка, че фестивалът се харесва.

Участниците ще се състезават в две възрастови групи: първа група - до 7. клас и втора група от - до 12. клас. Спектаклите ще се представят на сцените на ДТ "Сава Огнянов" в Доходното здание, зала "Русе" и за първи път във фестивала се включва като съорганизатор и Кукленият театър, който също предоставя своята сцена.

И тази година жури от професионалисти ще оценява участниците. Негов председател отново ще бъде уважаваният проф. Петър Петров в екип с актрисата Мария Матеева и режисьора Александър Беровски. Наградите, които ще бъдат присъдени, са както следва: - Голяма награда на Община Русе - за най-добър спектакъл; - Награда на журито за най-добра работа с младите хора; - Първа, Втора и Поощрителна награда в двете възрастови групи; - Награда на ОбДЦКИ за детски спектакъл; - Награда на Общински младежки дом, разкриващ ярко проблемите на младото поколение; - Награда за камерен спектакъл. Освен колективните, ще бъдат присъдени и индивидуални награди - по пет награди за главна мъжка и главна женска роля в двете възрастови групи, и по пет награди за поддържаща мъжка и женска роля също в двете възрастови групи. Голямата награда и Наградата на журито се придружават и от парични награди по 250 лв., осигурени с любезното съдействие на Фондация "Бистра и Галина".

Реализирането на Петия национален ученически театрален фестивал "Климент Михайлов" е благодарение на проект, финансиран от Община Русе по Програмата за финансиране на проекти в областта на изкуството и културата. Официалното откриване ще се състои от 11.15 часа в Кукления театър, след което започва и първият спектакъл от фестивалната програма. Церемонията по закриване на фестивала и награждаване на отличените ще бъде на 13 юни от 20.30 часа в Голямата зала на Доходно здание. Всички, които желаят да посетят спектаклите, могат да си закупят билети на стойност 2 лева, съответно на касите на ДТ "Сава Огнянов" и Кукления театър.Премиери

Гномчета вкъщи

Гномчета вкъщи

Малката Кло разбира, че новите й градински джудженца изобщо не са това, което изглеждат. Сега тя...

Черната пантера

Черната пантера

По комиксите на Marvel Comics, създадени от Стан Лий и Джак Кърби. Първият тъмнокож супергерой...

Всички премиери »

СПРАВОЧНИК