Операта в Русе направи световен кастинг

stat 11:44  |  14 февруари 2018 / Калин Каменов /  
Операта в Русе направи световен кастинг за попълване на трупата си Операта в Русе направи световен кастинг за попълване на трупата си
Сн.: Официален сайт

Държавна опера Русе проведе световен кастинг за попълване състава на балетната трупа.
На прослушването се явиха 27 участници, включително българските артисти, от 13 държави - Канада, Бразилия, Италия, Япония, Индия, Австрия, Англия, Австралия, Коста Рика, Сащ, Португалия, Испания и Корея.

Участниците се явиха в две групи, като първия ден се представиха шестнадесет от тях, а останалите - следващия ден. Обичайна практика е артисти, които завършват училище или са свободни, да се явяват на кастинги, предлагани от театрите в различни европейски страни.

Русенска опера привлича младите таланти с богатия си балетен класически репертоар. Езиковата бариера се преодолява лесно, т.к. всички ползват английски език, но и изучават български.

Журито се състоеше от: Иван Кюркчиев - директор на Държавна опера - Русе Силвия Томова - балетен консултант Христо Ангелов - солист в балета на Държавна опера - Русе Антон Иванов - солист в балета на Държавна опера - Русе Марияна Захариева - педагог и репетитор в балета на Държавна опера - Русе Пламен Георгиев - диригент на хора в Държавна опера - Русе.

Участниците са се явили и на конкурси в Чехия и Словакия, но в Русе ги е привлякъл спектакъла на балета „Лебедово езеро“, който ще се играе за последен път в настоящия си вид на 20 февруари от 19 часа в залата на Доходното здание.

В него ще участват Емил Йорданов - в ролята на принц Зигфрид, и Александър Александров - в ролята Ротбарт , солисти на Софийска опера и балет, а в ролята на Одета/Одилия ще видим Весела Василева, примабалерина на Държавна опера - Русе. На 13 април русенци ще могат да видят премиера на „Лебедово езеро“.
Премиери

Гномчета вкъщи

Гномчета вкъщи

Малката Кло разбира, че новите й градински джудженца изобщо не са това, което изглеждат. Сега тя...

Черната пантера

Черната пантера

По комиксите на Marvel Comics, създадени от Стан Лий и Джак Кърби. Първият тъмнокож супергерой...

Всички премиери »

СПРАВОЧНИК