Русенската болница спешно се нуждае от доброволци

stat 16:33  |  5 декември 2017 | | / Редактор Лилия Чалева /  
Във всяко едно отделение на болницата има нужда от хора, които да обръщат внимание на пациентите Във всяко едно отделение на болницата има нужда от хора, които да обръщат внимание на пациентите
Сн.: www.mbal.rousse.bg

Отделенията на Русенската университетска болница имат нужда от доброволци, които да се грижат за пациентите и да им отдават топлина и внимание.
Затова екипът на здравното заведение е потърсил помощта на Червения кръст и други неправителствени организации.

Проблем за началото на подобна хуманна инициатива е липсата на Закон за доброволчеството, който да регулира правата и задълженията на подобни ентусиасти, предаде БНТ.

Във всяко едно отделение на болницата има нужда от хора, които да обръщат внимание на пациентите, да им помагат да се облекат, да им купят вестник, да им почетат книга и да направят дните им по-леки.

"Специалистите по здравни грижи много добре си вършат работата, но те се занимават предимно със сестрински грижи, но те не могат да бъдат непрекъснато до леглото на болния, а болният понякога се чувства самотен, понякога се нуждае от чаша вода", каза Цветелина Станчева - гл. медицинска сестра в Русенската болница.

Необходимостта от доброволци у нас е не по-малка от тази в други държави.

"В Европа, в родилните отделения включително има доброволци, които отиват, за да гушкат бебета, защото, да речем, в този момент майката е на легло и няма възможност да направи това", коментира Стела Кръстева - експерт по връзки с обществеността в Русенската болница.

От Русенската болница държат да уточнят, че доброволците в никакъв случай няма да компенсират намаления щатен състав на сестрите. Напротив медицински сестри и фелдшери винаги се пренасочват от едно отделение в друго при нужда.

Доброволците всъщност са тези, които обграждат с внимание и любов пациентите и правят престоя им в болницата по-приятен и поносим.Премиери

Гринго

Гринго

Американският бизнесмен Харолд, притежаващ дял във фармацевтична компания, има големи проблеми...

Tomb Raider: Първа мисия

Tomb Raider: Първа мисия

По видеоиграта на Crystal Dynamics / Square Enix от 2013 г. Залозите внезапно стават много...

Всички премиери »

СПРАВОЧНИК