Нумизматичният музей на Бобоков си намери сграда

stat 13:01  |  10 октомври 2017 | | / Редактор Лилия Чалева /  
”Монети на скитските царе” е най-значимата научна колекция  със скитски монети в света ”Монети на скитските царе” е най-значимата научна колекция със скитски монети в света

Първият частен нумизматичен музей в България ще бъде открит до края на идната година в Русе, съобщи бизнесменът Пламен Бобоков.
Музеят ще се помещава в емблематичната за Русе бивша Музикална гимназия, построена през 1900 година.

Изоставената и полуразрушена сграда бе продадена на Бобокови преди 10 години. Строителните дейности по възстановяването й започнаха преди дни. За ремонта са осигурени 2 млн. лева.

Бобоков заяви още, че сградата на бившата Музикална гимназия ще бъде възстановена до 1 юли 2018 година. След това предстои да бъде обзаведена и оборудвана, за което ще са нужни още около 2 млн. лева.

Той се надява в края на идната година музеят да отвори врати.
 
Бизнесменът припомни, че през 2008 г. фондация "Братя Бобокови" основава Нумизматичен музей-Русе след разрешение от Министерството на културата. Въпреки че досега не е имал сграда, в която да се помещава, той не е спирал работа. През този период са били организирани 38 изложби в 30 български града, както и в три града в чужбина. Изложбите му са посетени от около 600 000 души - по статистически данни на музеите, в които е гостувал. Годишният бюджет на Нумизматичния музей е около 300 000 лева.

Директорът на Нумизматичния музей-Русе, проф. Димитър Драганов обясни, че музеят ще разполага с най-голямата сграда от всички други в Европа.

"Някои от колекциите, които притежаваме, са най-богатите и пълни в света", заяви специалистът. Една от тях е колекция от монети на римската колония Деултум, а друга интересна изложба са "Монетите на скитските царе".

Драганов обясни, че са конструирани модерни електронни витрини за експониране на монетите. Експозицията ще се помещава на втория и третия етаж в музея. Тя ще бъде показана по иновативен начин, достъпен до широката аудитория.

На първия етаж ще бъде разположен "учебен музей" и атракцион за ученици.

Специална част ще бъде определена за гостуващи изложби.

В сградата ще има още музеен магазин, библиотека, кафене и ресторант.

Камерната зала, която преди години е била с най-добрата акустика в Северна България, ще бъде възстановена - максимално близо до оригинала. В нея ще се организират различни културни събития - като концерти и представяне на книги.
"Имаме амбициите музеят да се превърне в културен център, в нумизматичен център, в музей от национално значение", обясни Надежда Розева - директор на фондация "Братя Бобокови".Премиери

Tomb Raider: Първа мисия

Tomb Raider: Първа мисия

По видеоиграта на Crystal Dynamics / Square Enix от 2013 г. Залозите внезапно стават много...

Гринго

Гринго

Американският бизнесмен Харолд, притежаващ дял във фармацевтична компания, има големи проблеми...

Всички премиери »

СПРАВОЧНИК