Оставки и протест в Дунарит

stat 13:27  |  10 август 2017 | | / Георги Брандийски /  
Цяла смяна от завод “Дунарит“ протестира, за да защитят правото си да работят Цяла смяна от завод “Дунарит“ протестира, за да защитят правото си да работят
Сн.: БНР

Пред граничния пункт “Дунав мост“ в Русе протестираха работниците от завод “Дунарит“. Въпреки непоносимата жега, се събраха около 500 души.
Поводът е решението да се отнемат лицензите на предприятието за производство, търговия и съхранение на оръжие на завода.

Цяла смяна от завод “Дунарит“ протестира, за да защитят правото си на работа.

Формалният повод за процедурата по отнемане лицензите на „Дунарит” е обвинение към член на съвета на директорите. На 4 август от МВР е изпратено известие до директора на предприятието Кръстю Кръстев, в което му се дава срок за възражение.

Изпълнителният директор и членовете на борда на директорите – Кръстьо Кръстев, Никола Стоянов и Тодор Трифонов, са подали своята оставка с една-единствена цел – да запазят лицензите и заводът да продължи да работи.

Това, разбира се, не е сигурно. Затова очакваме да дойде в Русе министърът на икономиката Емил Караниколов, коментираха протестиращи пред БНР.

Иначе работниците споделят, че от 2001 година насам инж. Кръстев ръководи успешно предприятието и то в момента има печалба от 26 милиона само за миналата година. Над 1300 души работят в предприятието. Всички имат осигуровки и добра социална програма.

Протестът е организиран от синдикатите. Няма спиране на движението. Той е мирен, но се надяват отново да има обществен натиск и общественото внимание да бъде изострено към проблема с “Дунарит“ и изобщо с военно-промишления комплекс, за да могат хората да запазят работните си места.

Спирането на производствения процес в "Дунарит" АД ще доведе до непоправими последствия, свързани със загуба на технологични възможности на много дружества от отбранителната индустрия на България. Отнемането на разрешителните на "Дунарит" ще се отрази върху цялостното изпълнението от България на вече сключени външни договори, подчертават синдикатите.Премиери

Tomb Raider: Първа мисия

Tomb Raider: Първа мисия

По видеоиграта на Crystal Dynamics / Square Enix от 2013 г. Залозите внезапно стават много...

Гринго

Гринго

Американският бизнесмен Харолд, притежаващ дял във фармацевтична компания, има големи проблеми...

Всички премиери »

СПРАВОЧНИК