Разчистват пътя до Скалните манастири

stat 10:08  |  10 август 2017 | | / Редактор Таня Тодорова /  
Скалният манастир „Свети Димитър Басарбовски“ край Русе Скалният манастир „Свети Димитър Басарбовски“ край Русе
Сн.: Dir.bg

Тази седмица ще завърши почистването на пътя до Големия Нисовски скален манастир "Св.Св. Константин и Елена", който е в поречието на река Русенски Лом.
Съобщението е от дирекцията на Природен парк "Русенски лом", която предприема почистването поради големия туристически интерес към обекта.

Скалната обител е от ХI век. До нея се стига по стръмна стълба, изсечена в скалата. От скалният комплекс могат да се видят храм и килии, изсечени като разширения на съществуващи пещери.

В скалата личат местата, където са били закрепени дървените подпори на някогашните допълнителни конструкции. Все още могат да се видят останки от средновековна стенопис.

Дирекцията на Природен парк "Русенски лом" почиства и другите основни туристически маршрути в защитената територия. Част от пътеките вече са достъпни след дъждовете и за велосипедисти.

Някъде се ползва за почистване верижна техника, но към Ивановските скални църкви, които са паметник от списъка на ЮНЕСКО, това не е възможно. Затова се канят доброволци за работа с ръчни инструменти по един от най-красивите маршрути у нас, пишат от ръководството на природния парк.


Премиери

Анабел 2: Сътворение

Анабел 2: Сътворение

a.k.a. "Annabelle 2" Няколко години след трагичната смърт на малката им дъщеря, майстор на...

Атомна блондинка

Атомна блондинка

По графичния роман "The Coldest City" (2012 г.) на американския писател, автор на комикси,...

Всички премиери »

СПРАВОЧНИК