Разчистват пътя до Скалните манастири

stat 10:08  |  10 август 2017 | | / Редактор Таня Тодорова /  
Скалният манастир „Свети Димитър Басарбовски“ край Русе Скалният манастир „Свети Димитър Басарбовски“ край Русе
Сн.: Dir.bg

Тази седмица ще завърши почистването на пътя до Големия Нисовски скален манастир "Св.Св. Константин и Елена", който е в поречието на река Русенски Лом.
Съобщението е от дирекцията на Природен парк "Русенски лом", която предприема почистването поради големия туристически интерес към обекта.

Скалната обител е от ХI век. До нея се стига по стръмна стълба, изсечена в скалата. От скалният комплекс могат да се видят храм и килии, изсечени като разширения на съществуващи пещери.

В скалата личат местата, където са били закрепени дървените подпори на някогашните допълнителни конструкции. Все още могат да се видят останки от средновековна стенопис.

Дирекцията на Природен парк "Русенски лом" почиства и другите основни туристически маршрути в защитената територия. Част от пътеките вече са достъпни след дъждовете и за велосипедисти.

Някъде се ползва за почистване верижна техника, но към Ивановските скални църкви, които са паметник от списъка на ЮНЕСКО, това не е възможно. Затова се канят доброволци за работа с ръчни инструменти по един от най-красивите маршрути у нас, пишат от ръководството на природния парк.Премиери

Tomb Raider: Първа мисия

Tomb Raider: Първа мисия

По видеоиграта на Crystal Dynamics / Square Enix от 2013 г. Залозите внезапно стават много...

Гринго

Гринго

Американският бизнесмен Харолд, притежаващ дял във фармацевтична компания, има големи проблеми...

Всички премиери »

СПРАВОЧНИК