Това съобщи пред „Фокус“ заместник- областният управител на Русе Валентин Колев. 

„Няма залети къщи и дворове. В почти в цялото си поречие реката е под кота нула, т.е. не прелива“, уточни той. 

Местни хора обаче се оплакаха, че има наводнени мазета и приземни етажи. И това се случва за втори път само за последния месец . Хората от Красен, които живеят покрай реката, са в паника, че още в понеделник, когато се очаква затопляне на времето, има притеснения за потопи и наводнения. Местният жител Слави Кунчев каза, че за 16-ти път имотът му е наводнен.

„Всеки път, когато стане трябва да се отводни къщата, от двора да се извадят 1000 кубика вода. Реколта и всичко отива по дяволите”, разказа той пред Нова телевизия. 

Кметът на селото Йорданка Чурова има подписите на 400 души, които искат проблемът да се реши.

„Не е само причината в непочистеното корито. Дигите също имат нужда от ремонт, на много места са пропукани и бързо се късат. Основно затлаченото дъно на реката. Години наред тази река е затлачена, денивелацията е много малка. Само 2 сантиметра на 100 метра”, каза кметицата.

Според местните основният проблем е неграмотно управление на водните ресурси и липса на отговорност. Над 600 декара земя е наводнена.

„Според мен има шанс да бъде решен проблемът. Досега винаги сме търсили причината в изпускането на язовирите, но както се оказа в последно време и след сигнали на жители на селото, но и на водните басейни, които са надолу по течението на реката. В съседство с общ. Русе има рибарници, които черпят вода от реката. Имало е прокопан канал, но доколкото ми сигнализираха хората, той не е почистван, и за да си захранват рибарниците с вода те са натрупали скална маса, която да повдигне нивото на реката”, каза още тя.

В опасност, макар и непряка, е не само село Красен, но и село Щръклево. Две села тук са в опасност да останат без вода.