Тя е обявена със заповед на министъра на околната среда и водите Нено Димов съгласно Закона за защитените територии.

Предложението за обявяване на новата защитена територия е на Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания при Българската академия на науките (ИБЕИ-БАН) и се реализира по проект „Опазване на редки и застрашени растителни видове в България чрез изпълнение на дейности от утвърдени планове за действие“, финансиран от Предприятието за управление дайностите по опазване на околната среда (ПУДООС). Вълнестоцветното сграбиче е установено в пасище, край селищно образувание „Стълпище“, край река Дунав.

В заповедта за обявяване на новата местност са включени забрани като разораване на терените, търсене и проучване на подземни богатства, депониране на растителни отпадъци, създаване на полски пътища и др. Ограниченията целят да гарантират опазването на местообитанието на вида и по този начин самото растение. Вълнестоцветното сграбиче е сред най-редките представители на род Сграбиче (Astragalus) в България.

Като вид с висока консервационна стойност той е включен в приложенията на Закона за биологичното разнообразие и в Червена книга на Р България, с категория „Критично застрашен”. Световни компании се събират на MachTech & InnoTech 2018 vesti.bg

По критериите на IUCN е оценен като „рядък вид” в световен мащаб. Ареалът на вида обхваща северната част на Балканския полуостров. У нас са потвърдени 3 находища: в северна Струмска долина, в землището на гр. Бобошево, област Кюстендил; в Дунавска равнина, в землището на с. Комарево, област Плевен, и в Североизточна България, в землището на с. Мечка, област Русе.

Новата защитена местност е в близост до природна забележителност „Дикили таш“.