Оценена е на стотици милиони долари. 

На 28 и само девет години след пристигането си в САЩ, Момчил основава компанията за мобилен маркетинг LEANPLUM. В името ѝ се съдържа думата plum – от англ. ез. „слива“. Той разказва, че за Силициевата долина е характерно компаниите да се наричат на плод, тъй като в миналото там е имало изобилие от овощни дръвчета. В началото в компанията са само той и съдружникът му Андрю Фърст. 

„Направихме първото финансиране, което беше малко под 1 млн. долара, след това направихме второто – бяхме около 16 души, беше 4 млн. долара. След това, на третото финансиране, бяхме 30 – 40 човека, а то беше 12 млн. долара. Всяка година сме набирали финансиране. В момента компанията е с 160 души. Но всичко е с едно надграждане, много труд“, разказа 34-годишният бизнесмен пред bTV.

И сподели, че мечтата му е да направим компания, с която да се гордее цяла България.

"И интересното е, че като наемаме българи, това, което им казвам, е различно от това, което казвам на някой американец. На американците мога да кажа, че сме страхотна маркетингова компания и променяме света. Но като наемаме българи, за мен е важно да поясня, че част от нашата мисия е да направим една българска компания, която може да бъде най-голямата технологична компания, която да създава не само работни места, а също и пример за други хора, които искат да стартират компании в България, че това е възможно да се направи“, каза още Кюркчиев.

На петата година от създаването си приходите в технологичната фирма са нараснали над 20 пъти, а инвестициите достигат до 100 млн. долара. Имат офиси по цял свят – от Сан Франциско до Лондон, Сингапур и дори в София.

Идеята за онлайн маркетинг Момчил заимства от детството си, когато майка му има малък магазин за дрехи в гараж в Русе. 

Момчил не е бил обикновен студент. В университета „Брокпорт“ в Ню Йорк той изучава наведнъж три специалности – математика, компютърни науки и изчислителни науки. Още тогава от „Гугъл“ виждат потенциала на младия българин и той работи за тях. Момчил напуска Русе, когато е на 19. За Съедините щати заминава с два куфара и пари само за първия семестър в университета. За да се издържа в Щатите, започва работа в пицарията на кампуса.

„В тази пицария избрах да работя петък вечер, защото тогава имаше свободно време за работа. Повечето американци отиват на партита, аз работя. А и от 21 до 01 ч. ти дават допълнително по 50 цента на час. На английски му казват graveyard shift – все едно работиш в гробищата", казва българинът.

Напуска „Гугъл“ след четири години работа и стартира собствената си компания.  Казва, че животът в Русе е бил ключов за развитието му в Силициевата долина.

„През 1997 г. майка ми имаше заплата от 3 долара на месец – точно в най-голямата инфлация. Човек, когато няма нищо, прави от нищо нещо. В нашата компания имам десетки примери за този случай, в който е трябвало да направим от нищо нещо. Защото стартираш една компания от нищото, трябва да намериш първия клиент, финансирането, трябва да прескачаш препятствията, които са постоянно пред теб. Затова трябва да намираш решения, които са нетрадиционни. В такава обстановка обикновено се израства“, разказа още Кюркчиев.  

Баща му Димитър е оперен певец, а майка му Боряна преподава пиано. Самият Момчил свири от малък, но се отказва заради математиката още в гимназията.  Майка му разказва, че ѝ липсва, но го насърчавала да замине за Щатите и да преследва мечтите си.  Момчил, който е женен за българка и има две деца, не мисли да се връща в България.