По-рано днес се състоя съвещание на Регионалното оперативно бюро за борба с грипа и острите респираторни заболявания. Данните, получени от общопрактикуващите лекари, показват, че заболеваемостта в региона е 212,50 на 10 000, като преди седмица е била 188,35 на 10 000, предаде БТА.

За да бъде обявена грипна епидемия в област Русе, стойностите трябва да достигнат около 250 на 10 000 души.

Анализите показват, че най-много са болните във възрастовата група между 5 и 14 години и при децата до 4 години.

"Грипна ваканция за учениците към този момент няма да се обявява", заяви директорът на дирекция "Надзор на заразните болести" към РЗИ в Русе д-р Цветелина Мирчева.

Тя обясни, че процентът на отсъстващите по болест ученици в различните училища в областта е от 5 до 11 процента. Няма учебно заведение в региона, от което по болест да отсъстват повече от 30 процента от учениците.

Д-р Мирчева заяви, че при предепидемична обстановка трябва да се спазват някои мерки, свързани с ограничаване на контактите с болни, да се избягва събиране на много хора на едно място, често проветряване на помещенията, да се наблегне на личната хигиена, включително редовно измиване на ръцете, да се използват и маски.

Д-р Николова обясни, че тенденцията е броят на заболелите да се повиши. Ако това стане рязко още през тази седмица, Регионалното оперативно бюро за борба с грипа и острите респираторни заболявания ще се събере извънредно.