Процесът ще бъде гледа на 26, 27 и 28 март, съобщи русенският сайт TVN.

Жестокото убийство беше извършено в русенското село Николово в 4.35 часа в нощта срещу 14 март м.г. Преди това двамата ученици - Деян Ц. и Николай В. се качили в таксито в Русе, като пожелали да бъдат откарани до населеното място. Там били нанесени повече от 10 прободни рани с нож в тялото на шофьора, чийто труп е открит на 40-50 метра от автомобила. 

Младежите откраднали портмонето с документите в него, 60 лева и ключовете за таксиметровата кола "Шкода". След това се прибрали обратно в Русе, където ден по-късно бяха задържани.

По време на днешното разпоредително заседание окръжните магистрати решиха, че ще бъдат разпитани над 40 свидетели и 15 вещи лица. Защитата на обвиняемите поиска връщане на делото в прокуратурата, заради неясноти в обвинителния акт. Съдебният състав обаче отхвърли искането. 

Отхвърлено беше и искането на защитата на Николай мярката му за неотклонение да бъде променена на „домашен арест“. Като мотив за искането защитата посочи „онкологично заболяване“. Съдебният състав обаче бе категоричен, че няма доказателства обвиняемият да страда от подобно заболяване. 

Уважено бе искането на Деян Ц. да не бъде местен в затвора в Белене, а да бъде оставен в общежитието в Бойчиновци, където може да завърши образованието си. 

Адвокатите на Николай поискаха делото да бъде гледано по съкратената процедура, тъй като техният подзащитен се признава за виновен. Защитниците на Деян обаче настояха за процес по общия ред, тъй като младежът не признава вината си за убийството. 

Защитниците и на двамата ученици заявиха пред съда, че в обвинителния акт не се разграничават индивидуалните действия на всеки един от подсъдимите, въпреки че се водят съизвършители. 

Магистратите обаче не прие възраженията и сметна, че няма процесуални нарушения. 

Съпругата и синът на убития таксиметров шофьор пък предявиха граждански искове на обща стойност 300 000 лв.