За двете сметища са издадени заповеди за преустановяване на експлоатацията през декември миналата година. Това съобщиха от Регионалната инспекция по околната среда и водите в крайдунавския град.

При проверките експертите на екоинспекцията са установили, че кметовете са изпълнили предписаните мерки за ограничаване на достъпа на превозни средства, поставени са ограждения и охрана.

В момента битовите отпадъци от общините Бяла, Борово, Ценово и Две могили се транспортират и обезвреждат чрез депониране на Регионалното депо в Русе.

Количеството на отпадъци трябва да бъде до 10 процента от капацитета на съответното депо. За четирите общини количествата трябва да бъдат до 86 703 тона.

От РИОСВ информират, че през настоящата година ще бъде изградено Регионално депо за общините Бяла, Борово, Ценово, Две могили, Опака и Полски Тръмбеш в землището на град Бяла.

Депата в Бяла и Две могили бяха затворени в края на годината, тъй като не отговарят на българското и транспонираното европейско законодателство.