Това съобщи д-р Роберт Шиков от болницата за активно лечение за пневмо-фтизиатрични заболявания в Русе.

Той посочи, че около 3500 болни от ХОББ се водят на диспансерен отчет. По думите му това вероятно е само една трета от болните, тъй като останалите или неглижират проблема, или не знаят за него.

"Идеята е лечението на тези пациенти да бъде изнесено в доболничната помощ и да не се достига до тежки състояния", каза д-р Шиков.

В крайдунавския град той участва в пресконференция по повод на националната информационна кампания "Дишам свободно", която се осъществява от Асоциацията на българите боледуващи от астма, алергия и ХОББ (АББА), в партньорството с Българското дружество по белодробни болести (БДББ) и съвместно с общините Русе, Пловдив и Плевен.

Диана Хаджиангелова, председател на АББА, обясни, че от ХОББ страдат милиони хора в цял свят. Основната причина е мръсният въздух и тютюнопушенето.

Болестта е особено коварна. Статистиката показва, че само в Европа всяка година от ХОББ умират 300 000 души. Болестта убива годишно повече хора, отколкото рака на гърдата и рака на белия дроб взети заедно. Прогнозата е към 2030 г. ХОББ да бъде втора причина за смърт в света.

Проф. Костов: Българинът подсъзнателно се наказва с пушенето >>>