Това каза в крайдунавския град министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

До две седмици ще приключат напълно ремонтните дейности в участъка от кръговото на Бяла в посока Русе, в района на т. нар. "Беленски баир". Ще бъде положена и маркировка.

Нанков посочи, че догодина ще бъдат рехабилитирани поне още 15 километра от пътя, който е наричан от русенци "път-убиец" заради честите катастрофи с ранени и жертви. Кръговото кръстовище край Бяла, където инцидентите също не са рядкост, ще бъде обезопасено, а общината ще изгради ново осветление.

Министърът информира, че между 28 ноември и 1 декември тази година ще се състои общественото обсъждане на доклада за Оценката на въздействието върху околната среда на инвестиционно предложение за автомагистралата "Русе - Бяла - Велико Търново". След това министърът на околната среда и водите трябва да се произнесе с одобряване на един от трите варианта на пътя, който е с приблизителна дължина 133 километра.

Нанков отбеляза, че идните две години ще бъдат най-важните за Северна България по повод на довършването на автомагистрала "Хемус" и изграждането на "Русе - Бяла - Велико Търново". Те ще бъдат финансирани от националния бюджет, както и със средства от тол-системата - Комисията за защита на конкуренцията се е произнесла в полза на агенция "Пътна инфраструктура" и предстои сключване на договор с избрания изпълнител за нейното изграждане.

Нанков каза още, че догодина ще бъде даден старт и на големия воден проект в община Русе на стойност над 83 млн. лева, включващ подобряване на водоснабдяването и изграждане на канализация в кварталите "Средна кула" и "Долапите".

Министърът посочи, че крайдунавският град е сред отличниците, които изпълняват националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради - не само като брой сгради, но и като качество на изпълнението. Той информира, че е намерено решение за блок "Русия" в Русе, който от години е със сериозни конструктивни изменения. Той ще бъде укрепен и след това саниран.

По време на посещението си в Русе Нанков присъства и на символична първа копка за "Рехабилитация и изграждане на зона за обществен отдих по крайбрежната ивица в района на ж.п. прелеза на речна гара до ул. "Мостова".