Проблемът с недостига на медицински специалисти в областта продължава да се задълбочава, показва анализът на експертите от Регионалната здравна инспекция, предаде БНТ.

Той е особено голям при общопроктикуващите лекари, където освен че има дефицит от 46 лекари, за 3 години броят им намалял със 7.

"Неблагоприятната тенденция при тях е в две насоки – това, че са недостатъчно като брой, и другата насока е тяхното застаряване", каза Иванка Славкова – дирекция „Медицински дейности” в РЗИ – Русе.

Само един процент от личните лекари са на възраст под 35 години, а 11 на сто са над 65 години.

В Ценово, една от малките общини в Русенска област, според статистиката, няма незаети практики, но един лекар обслужва по няколко населени места.

"Предполагам че им е трудно – полагат усилия, по график идват, то малко става като да се разболяваш по час, в определен ден и час, но това е положението", каза Десислава Атанасова – мед. сестра, гл. специалист „Детско и ученическо здравеопазване в община Ценово.

Заради липсата на кадри, на медицинските специалисти им се налага да съвместяват по няколко неща - като Десислава Атанасова, която e завършила за медицинска сестра и социални дейности.

"До обяд работя като медицинска сестра в две училища и две градини, следобяд съм в общината главен специалист", обясни тя.

Другият проблем е, че лекарите в Ценово също са на възраст – над 55 години, а млади специалисти не проявят интерес, въпреки че общината предоставя медицинските кабинети на минимален наем.

"Нали е държавна делегирана дейност, при определяне на стандартите трябва да се помисли точно за малките общини – да бъде с по-висок стандарт, за да се задържат по някакъв начин здравни специалисти", смята Десислава Атанасова.

Тенденцията е лекарите да се насочват към болниците в по-големите градове, където заплащането е по-добро - там също има незаети места, но процентът е по-малък.