Илия Стоилов, синът на шефа на русенския КАТ и още няколко души бяха арестувани и съдът ги остави в ареста за изнудвания от 2015 г. насам.

"В случая с Георги Стоилов не става въпрос за шуробаджанащина, не става въпрос за държавни постове, не става въпрос за разпределяне на държавни пари", заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Драгомир Стойнев пред журналисти в парламента.

Той даде пример с кмета на Община Раднево Теньо Тенев от ГЕРБ, който назначил жена си за кметски наместник в село Рисиманово.

„Как ви звучи това? Едното няма нищо общо с другото. Мисля, че отмина времето, когато някой трябваше да носи отговорност за постъпките на свой роднина и силно се надявам и така трябва да бъде – всички трябва да бъдат равни пред закона“, каза още Стойнев.

Той уточни, че Георги Стоилов е заявил пред Изпълнителното бюро на партията, че няма никакво отношение към действията на своя брат и тъй като на този етап от БСП нямат причина да се съмняват в неговите думи, не могат и да го упрекват за нищо.

„Надявам се утре да бъде изслушан и от парламентарната група, защото в тази партия си има правила и трябва да се спазват. Той бе категоричен, че никога не са имали и бизнес взаимоотношения и техният живот се е развивал по различни пътища. Следователно не можем да упрекваме някого за връзките на неговия брат и какво точно е правил той. Ако се появи и най-малкото отношение към Георги Стоилов, че има конкретни връзки или предположения, разбира се, че той трябва да понесе своята политическа отговорност", добави Драгомир Стойнев.

Той изрази надежда, че зад тази акция не стои политически елемент.

Самият Георги Стоилов също заяви:

"Надявам се това да не е политическа поръчка. Не се срамувам от нито едно свое действие. Казах на колегите всички факти, които зная по случая и получих одобрението им“.

ГЕРБ: Братът правил ли е дарения за БСП?

Междувременно обаче от ГЕРБ атакуваха.

"Братът на Георги Стоилов правил ли е дарения за предизборна кампания на БСП - най-вероятно е правил", каза депутатът Емил Христов.

Той коментира, че може би Драгомир Стойнев знае повече по въпроса как е била финансирана кампанията.

„Знаете, че в Русе при акция беше арестуван един бизнесмен. Ние бихме искали да знаем този бизнесмен дали е правил дарения за предизборната кампания на БСП и ако е правил, най-вероятно е правил, как биха коментирали БСП тези пари и техния произход“, заяви още Христов.

Според него борбата срещу престъпността никога не може да бъде продиктувана от нещо друго, освен от желанието на правителството да се бори с тази престъпност.

„Всякакви внушения за това, което се случва в момента от страна на БСП, са просто стремеж да избягат от истините“, добави народният представител от ГЕРБ.

Той подчерта, че е вярно, че съпругата на кмета на Раднево е кметски наместник в близко село, но не е назначена от мъжа си, а още през 2004 г.

"Не е имало сигнали, не е имало проверки. Напротив, хората винаги са я харесвали и са я подкрепяли. Трябва ли при това положение един човек, който работи в интерес на хората и селото го подкрепя да бъде сменен, само защото е роднина на някой от управляващите в общината?“, попита Христов.