Съдебното решение е от 16 октомври.

По силата на заповедта на директора на РИОСВ бе ограничена дейността на Завода за производство на алуминиеви автомобилни детайли и части чрез принудително извеждане от експлоатация на 108 вентилационни отвора – димни люкове, разположени на покрива на хале № 3.
 
Френската компания  за автомобилни части "Монтюпе" в индустриалната зона на Русе твърдеше, че няма нищо общо с какъвто и да е случай на замърсяване в града.

В хода на съдебното производство обаче са събрани множество доказателства, с които е установено, че източник на неорганизираното изпускане на вредни вещества на 10 и 11 септември м. г. е хале № 3 на завода, пише в решението на съда.

Съдът приема, че наложената принудителна административна мярка е напълно съобразена с основните принципи на европейското законодателство в областта на опазване на околната среда и на Закона за чистотата на атмосферния въздух за „защита здравето на хората и предотвратяване настъпването на опасности и щети за обществото при изменение качеството на атмосферния въздух в резултат на различни дейности“.

С тези съображения съдът приема, че оспореният административен акт е законосъобразен, а жалбата и изложените в нея възражения и правни доводи – неоснователни. Решението на Административен съд – Русе подлежи на касационно обжалване пред ВАС в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.