Това каза на студентите от Русенския университет големият канадски бизнесмен с български произход, дарител и почетен консул на България в Мисисага Игнат Канев, съобщи БТА.

Той бе официален гост на откриването на новата академична година във висшето училище.

Роденият в русенското село Горно Абланово Игнат Канев пожела на студентите много здраве и упоритост, за да постигнат мечтите си и да вървят по пътя на успешната професионална реализация.

"Вие сте граждани на света, а в този свят днес конкуренцията е огромна и трябва много да се учи и работи. България се нуждае от знаещи и можещи млади хора", каза Канев, с чиято финансова помощ бе изграден "Канев център" към висшето училище.

Общо 1660 първокурсници прекрачиха днес прага на висшето училище, като 72 от тях са приети с отличен успех. Сред официалните гости бе и зам.-министърът на правосъдието проф. Николай Проданов. Той заяви, че Русенският университет е един от най-интензивно развиващите се университети в България през последните 30 години.

"Интензивност, която обаче има и качествата на стабилност", каза зам.-министърът и даде пример, че през ноември т. г. Юридическият факултет ще отбележи 25 години от създаването си, а преди дни е бил открит и филиал на висшето училище във Видин.

Ректорът на Русенския университет проф. Велизара Пенчева обясни, че с разкриването на филиала във Видин Русенският университет изгражда "Дунавската ос на висшето образование".