И тази година Министерството на културата подкрепя финансово разкопките, като осигурява около 13 000 лева, съобщиха от Русенския исторически музей.

В рамките на месец специалистите ще успеят да довършат участък от югозападната крепостна стена с U-образна бойна кула. Проучвателите са в непосредствена близост до "порта принципия" - параден вход на крепостта, който води към "Принципията" - щаб на войската, сърцето на крепостта.

Още от повърхността археолозите са попаднали на ценни находки - черни керамични лули от османския период.

Черната керамика е характерна за Русчук от 18-19 век, описвана е от пътешественици, но всъщност музеят няма добри експонати от този период.

Предстои да се достигне до връзката на U-образната кула с крепостната стена, да се проучи тракийското ниво на обитаване на мястото и да се слезе до стерилен пласт.

Археолозите са фиксирали и две ями от тракийско време. Според ръководителя на разкопките - археологът Никола Русев, тъкмо на такива места се откриват множество керамични съдове, понякога и нефрагментирани.

На Сексагинта Приста вече са разкрити и проучени над сто ями, а повечето от тях са култови места, където траките са принасяли жертва - храна, поставена в съдове.

Върху светилището от ями (датирано от ттт век пр. Хр.) по-късно се изгражда Храм на Аполон (III век сл. Хр.), където се пренасят култовите практики на древните обитатели.