Това съобщи в Русе ръководителят на българския етап от гребния поход по река Дунав Йонко Кожухаров.

Той обясни, че ексцентричното съоръжение е сглобено от две PVC-тръби и три палета. Участникът се е включил от Видин. Той плава с него без да гребе, като използва само течението.

Кожухаров припомни, че в миналогодишното издание инсталацията е била с три тръби, но с по-малък размер. Край плевенското село Байкал е видял и т. нар. "Dark Трабантула", която също участва миналата година в "ТИД" и предизвика интерес.

Кожухаров обаче обясни, че не знае дали плавателното средство, представляващо водно колело с монтирано върху него купе от "Трабант" и задвижвано с извънбордов двигател, ще плава до Русе.

Първите участници в регатата пристигнаха днес по обед край Русе, като се очаква да акостират общо 130 гребци. Кожухаров обясни, че общият им брой до Свищов е бил 150, но двайсетина души са прекратили участието си. От Русе обаче се очаква да се включат още петдесетина участници.

В регатата има голяма група от Германия, а също и представители от Австрия. Участват двама унгарци, трима румънци и още толкова сърби. Има французин, швейцарец, както и сърбин, живеещ в Австралия.

Най-младият и най-възрастният участник са от Германия - 18-годишно момиче и 78-годишен мъж. Сред участниците е и 58-годишният Огнян Лечев, който се е включил от местността Стълпище край Русе.

"Участвал съм вече десетина пъти в "ТИД". Регатата няма състезателен характер. Това е регата на приятелството, на обичта на хората към спорта и природата", обясни Лечев.

За участниците утрешният ден е почивен, като е предвидено да разгледат забележителностите на Русе.

Регатата ще потегли на 23 август /сряда/ за следващия бивак, който ще бъде край Ряхово.

Началото на "ТИД-2017" е било поставено на 24 юни тази година в Германия, като се очаква да приключи в началото на идния месец в делтата на река Дунав в Румъния.