Спрямо края на март заетите се увеличават с 0.3%, а в сравнение със същия период на предходната година намаляват с 3.1%, съобщи "Дунав мост".

В обществения сектор на област Русе работят 13.5 хиляди човека, а в частния сектор - 55.1 хил., или 80.3% от всички наети в областта. В сектора на услугите работят половината от наетите, в индустрията - 42.8%, а в селското, горското и рибното стопанство - 5.2%.

В сектора на услугите най-голям относителен дял заема икономическа дейност „Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети” - 27.6% от всички наети в сектора.

Спрямо края на първото тримесечие на годината броят на наетите в тази дейност нараства с 1.5%, а в сравнение с края на юни 2016 г. е регистриран ръст с 0.9%.

Работещите в предприятията от преработващата промишленост дават облика на 83% от общия брой на наетите в икономически сектор „Индустрия”. Спрямо края на март броят на наетите в тази дейност намалява с 294 души или с 1.2%, а в сравнение със същия период на предходната година, бележи спад с 4.0%.

В област Русе работят 2.9% от всички заети в страната, като разпределението по икономически сектори показва, че в аграрния наетите в областта представляват 4.8% от всички наети в този сектор, в индустрията - 4.1%, а в сектора на услугите делът на наетите в област Русе е 2.3%.

В областната икономика 4.3 хиляди души са наети на непълно работно време, а 15.9 хил. работят на минимална работна заплата.

В сравнение с края на март броят на наетите на непълен работен ден незначително нараства, а този на работещите на минимална заплата намалява с 1.7%. Най-голям остава относителният дял на хората с минимално месечно възнаграждение в преработващата промишленост.

В рамките на периода април - юни на работа в предприятията в областта са приети 6 588 човека, а напусналите на различни основания са 6 551, което сочи положителна релация от 37 души.

Данните сочат, че около една трета от приетите и съответно напуснали са свързани с икономически активни предприятия от сферата на преработващата промишленост.