За островите, които са малко посещавани и слабо познати разказа в интервю за БТА председателят на туристическото дружество "Приста" в Русе Сашо Попов.

Някои от тях се ползват за стопански цели. Там, например, се засаждат гори от топола за дървесина. Останалата част от островите обаче са диви - парченце джунгла, която е на една ръка разстояние от нас, достижима лесно с лодка.

Плажове с най-фин пясък и бистра вода

"Може да се види девствена природа - с птиците, с животните, със следите от видра по пясъка, с растителността", казва Попов.

Друга красота, според него са фините пясъчни плажове. Когато падне нивото на река Дунав, покрай някои от островите се откриват големи плажове - с пясък, по-фин пясък дори от морския. Водата е бистра, няма тиня и кал, подходящо за къпане.

"Цялата тази красота природата я е защитила, слагайки водна бариера. Достъпът е ограничен и е само за хора, които имат по-специално отношение към реката", казва шефът на дружество "Приста".

Рибарите също се възползват от островите - за тях е рай. Преживявайки красивата природа, те си практикуват и хобито.

Като джунгла

Поради голямата влажност в дивите острови е избуяла страшно много лонгозна растителност. Има зелен взрив от всякакъв вид влаголюбиви растения. На етажи са разположени и различните видове пернати.

"Най-горе на пирамидата стои морският орел, който всъщност е речна птица - казва Сашо Попов. - Има десетина двойки, които гнездят в българския участък на река Дунав. Той е царят на птичия свят. Най-многобройни са кормораните, чайките, пеликаните."

"Има диви прасета, сърни, много видри по брега, чиито лапички виждаме по пясъка. При някои острови водната връзка със сушата през лятото пресъхва и така през канала свободно се движат животни", обяснява председателят на туристическото дружество.

Доброволци се борят със замърсяването

"Нашата традиционна дейност по Дунава като туристическо дружество е да правим водни походи с каяци. Виждаме тези красиви места, но и отпадъците, които реката е изхвърлила по бреговете им, решихме, че трябва да започнем тяхното почистване", казва Саши Попов и пояснява:

"Направихме пробен обход и видяхме, че наистина има замърсени терени - островите Мишка, Безименен остров, Люляка, Батин, Алеко..."

От дружеството кандидатствали с проект, който спечелили, и през 2015 и 2016 година организирали първите акции. Включили се доброволци от различни градове на България.

Само от юни до декември 2015 г. 156 души събрали над 900 чувала с отпадъци - предимно пластмасови.бутилки. Отпадъците били събирани разделно и извозвани с моторна лодка до брега, а оттам - с камион до пункт за рециклиране или сметище.

Има проект "Заедно за устойчиво развитие на Дунавските острови". Негови основни цели са да се обърне по-голямо внимание на проблема със замърсяването и повече хора да бъдат информирани за биоразнообразието и възможностите за туризъм на островите.