Това коментира директорът на Инспекцията по труда в крайдунавския град Ирена Николаева пред БТА.

За първите шест месеца на тази година има поискани 54 разрешения за работа на непълнолетни. Нови 27 са постъпили само от началото на юли до момента - от тях 25 са в сферата на ресторантьорството.

Забелязва се интерес от страна на родителите при наемането на техните деца на трудов договор.

"Родителите държат децата им да работят с трудов договор", заяви Николаева. Причината е да са сигурни, че ще им се плати.

Местата, на които са наети младежите, ще бъдат проверени през идния месец, за да се установи дали се спазват изискванията за работа на непълнолетни.

Директорът на Инспекцията по труда каза още, че за първото полугодие инспекторите са извършили общо 657 проверки в Русенско, като са установени 3197 нарушения. Издадени са 101 акта на стойност 50 000 лева.

Две трудови злополуки са разследвани за последните два месеца. През юли работник е получил сериозно травматично увреждане в цех - премазване на пръсти на ръката.

През юни е имало трудова злополука и във военния завод "Дунарит" - мъж е получил увреждане на очите и лицето при почистване на детайл от мина. Мъжът не бил новоназначен. Той обяснил, че е работил точно по инструкция за извършване на тази дейност.