С три златни медала, един бронзов и Голямата купа се завърнаха трима възпитаници на математическата гимназия "Баба Тонка" в Русе от международната олимпиада по математика в Сингапур (SIMOC). Това съобщиха от учебното заведение в крайдунавския град.

Надпреварата се е състояла от 14 до 17 юли тази година. Тримата шестокласници Йордан Петков, Константин Георгиев и Станислав Григоров са получили покана за участие в нея благодарение на отличните си резултати и спечелените медали. Учениците са се включили в олимпиадата с финансовата подкрепа на фонд "Математика на бъдещето" към училището.

Константин Георгиев е завоювал два златни медала и Голямата купа на трибоя в надпреварата. Йордан Петков също се е завърна със златен медал, а Станислав Григоров - с бронзов. Те са били подготвени от доц. д-р Илияна Раева от Русенския университет. Ръководител на екипа в Сингапур е бил директорът на математическата гимназия Митко Кунчев, който е дарил в подкрепа на участието на учениците в престижната надпревара средствата, които е получил заедно с наградата "Русе" в навечерието на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост - 24 май.

От училището обясняват, че повече от 22 000 ученици от 19 страни са участвали в предварителния кръг на олимпиадата. Това е първата изява на възпитаници на русенската математическа гимназия в едно от най-трудните и престижни състезания по математика.