Това съобщиха от природозащитната организация WWF и от дирекцията на природния парк "Русенски Лом", предаде БТА.

Съоръжението, изградено по проект, позволява на рибите да преминават през намиращия се в участъка бент дори при ниски нива на водата. То представлява специален ръкав, през който водните обитатели могат да заобиколят преградата, която се използва.

Нагоре по течението на река Черни Лом - край Кошов и край Червен, са били разрушени два стари бента. Те отдавна нямат стопанско значение, но са влияели негативно на живота в реката.

От WWF обясняват, че редица подобни съоръжения преграждат дунавските притоци и прекъсват естествената им връзка с голямата река. Това вреди на живота както на рибите от вътрешните реки, които имат нужда да се придвижват нагоре и надолу по течението в търсене на храна и подходящи за размножаване места, така и на обитателите на река Дунав, много от които имат нужда да навлизат в по-плитките притоци през определени периоди от годината.

По думите на Иван Христов - от WWF, изграждането на рибния проход е станало след много внимателно проучване, установило под бента при Басарбово много дунавски пришълци - белопера кротушка, бяла мряна, бабушка, червеноперка, бабка, морунаж.

Цонка Христова, директор на природния парк "Русенски Лом", обяснява, че освен върху биоразнообразието в парка, дейностите имат положителен ефект и върху хората. Например, премахването на бента край Кошов намалява риска от наводнения, тъй като преградата е създавала предпоставки за затлачване на реката и заливане на имоти в селото.