Това съобщи Елена Минкова, изпълнителен директор на общинската фондация "Русе-град на свободния дух", която е организатор на събитието.

До момента участие са заявили представители от Русе, Варна, Бургас, София, Павликени, Габрово, Търговище, Разград, Кубрат, Луковит, Свищов, Шумен, Горна Оряховица, Дряново, както и от Румъния.

Автомобилите, които ще могат да се видят на парада, са от почти всички по-известни марки. Специално в Русе ще пристигне и кола от музея на "Форд Мото Пфое" в София. Регистрираните до момента ретровозила са създадени в периода между 1920 и 1987 година. Ще има и атрактивни мотоциклети.

Програмата предвижда автомобилите да дефилират по централните улици на Русе.
След това те ще се установят на общинския паркинг до сградата на НАП, където от 13.00 часа официално ще бъде даден старт на събитието.

Ще има и конкурс с много награди - награда на кмета на Русе, на общинската фондация "Русе-град на свободния дух", на публиката, на Русенския университет, за най-атрактивно участие и представяне и на отделните спонсорите.

Отличия ще бъдат раздадени и в категориите - европейски, американски, социалистически и двутактови автомобили, както и мотоциклети.

Победителите ще бъдат определени от петчленно жури, съставено от експерти в областта на автомобилизма от Русе, Стара Загора и Бургас.

Страхил Карапчански - заместник-кмет по европейско развитие на Русе и председател на УС на общинската фондация, заяви, че интересът към парада на ретроавтомобили с всяка изминала година става все по-голям, като целта е да се развива вече и в международен мащаб.