Случаят е класически - собствеността е неясна, прехвърляна е многократно. Това заяви в Русе омбудсманът Мая Манолова, след като разговаря с местното ръководство на синдикалната организация на КНСБ за проблемите на работниците от "Русенска корабостроителница Запад".

Председател на синдикалната организация на КНСБ в дружеството Христо Йорданов припомни, че предприятието е запечатано на 24 февруари тази година от частен съдебен изпълнител след решение на съда. Така около 110 души остават без работа и с неизплатени заплати за около четири месеца.

Според Манолова работниците са заложници на финансовите неблагополучия на техните работодатели. По думите й благодарение на намесата на всички органи е започнало поетапното прекратяване на трудовите правоотношения на последните около 70 служители в дружеството, което ще продължи до края на месеца.

Манолова обясни, че според сега действащото законодателството възможността работниците да получат своите заплати е минимална.
"Отново се сблъскваме с една изключително мудна работа на съда", посочи Манолова.

По думите й производството по несъстоятелност все още не е започнало, като това продължава вече година. Началната му дата е важна за работниците, защото от нея зависи дали ще си получат плащанията от Фонда за гарантиране на вземанията на работници от фалирали предприятия.

Ако това не се случи в рамките на три месеца, след като правоотношенията им са прекратени, гарантираните от държавата 1200 лева на всеки един от служителите ще бъдат загубени.

По думите й според сега действащото законодателство и на базата на този случай може да се проследи как работниците не са защитени в ситуация на финансови трудности на едно предприятие - няма да си получат парите от Фонда, едва ли ще си вземат заплатите в производството по несъстоятелност, защото са четвърти ред кредитори.

По случая с русенското дружество ще бъде уведомена прокуратурата, ще се изпрати писмо до министъра на транспорта дали държавата би имала интерес да се намеси и да бъде спасена корабостроителницата предвид важността й за корабното дело в България.

Ще бъдат сезирани Инспекцията по труда, както и НАП - дали са внесени осигуровките на работниците, за да са спокойни тези, на които им предстои пенсиониране, че ще получават пенсии в пълен размер. Ще се настоява и пред депутатите да се захванат с промени в законодателството.