Престъпната дейност на организаторите на канала е проследена в продължение на няколко месеца, в операцията са участвали и служители от отдел „Антикорупция“ в Румъния.

Организаторът и участниците в групата, както и превежданите от тях мигранти са задържани на територията на Румъния, след преминаването на граничния пункт, съобщиха от Окръжната прокуратура в Русе.

Петимата чужденци са преведени през границата укрити в транспортен микробус. Всеки от тях е бил поставен в закован дървен сандък, около който са били облепени опаковки от кашони.

Благодарение на намесата на полицейските служители е предотвратено задушаването на превежданите хора, тъй като сандъците са били облепени с изолационен материал и обвити с найлон.

В Румъния са задържани организаторът и участниците в групата за превеждане на лицата, както и петимата чужденци.

В България е образувано досъдебно наказателно производство за престъпление от Окръжна прокуратура – Русе. 
По делото са извършени неотложните следствени действия и са разпитани свидетели.

При претърсването в жилищата на организатора и участниците в групата са намерени и иззети големи количества наркотични вещества и пари в брой.

Работата по случая се координира с полицията и прокуратурата на
Румъния, където са задържани лицата.

За престъплението се предвижда наказание лишаване от свобода от 3 до 12 години, глоба от 10 000 до 30 000 лева и конфискация на част или цялото имущество на дееца.

Предстои извършването на допълнителни разпити, изискването на документи и назначаването на експертизи. Определен е първоначален срок за разследване от 2 месеца.