Общият брой на разглежданите съдебни производства през годината е 1074, като 887 от тях са новообразувани.

Останалите 187 са висящи от 2015 г., като най-честите причини за това са отлагане на производствата за събиране на доказателства - гласни, писмени и изслушване на експертизи.

От общо разглежданите производства в края на отчетния период със съдебен акт са приключили 824, като от тях 753 са в срок до три месеца, а 71 - над три месеца.

Запазва се и високият процент на потвърдените от ВАС съдебни актове на Административния съд - 82 процента от обжалваните актове са потвърдени, 17 на сто са изцяло отменени, а един процент са частично отменени.

Обобщените данни показват и увеличаване на броя на делата по протести на Окръжната прокуратура в Русе по оспорване на текстове от общински наредби - 14 новообразувани и едно висящо от предходната година.

Делата са приключили в кратки срокове с уважени протести или с прекратяване на производствата след гласувани от общинските съвети промени.

От съда посочват още, че въпреки въведените контролни механизми и лимити за отопление, консумативи, телефонни разходи и гориво, бюджетът е крайно недостатъчен.