Сред устройствата има и 3D-скенери, които позволяват заснемането на обекти от всички страни, и 3D-принтери за прецизна изработка на детайли.

В "Канев център" със свои щандове са се представили осемте факултета и двата филиала на университета, а студенти са разяснявали на ученици какво ще учат и какво ги очаква, ако изберат Русенския университет.

Екипи от различни катедри са демонстрирали свои разработки, с които показват как теорията се използва в реалния живот.

По време на официалната част ректорът проф. Велизара Пенчева е представила ръководния екип на университета. Обявени са били и победителите в конкурса за есе. По време на концерта на културните клубове е била разиграна и томбола с повече от 40 награди.

Дронове, които могат да носят 10-килограмова камера и стабилизатор на изображението, са били представени пред щанда на Електрофакултета. С техниката може да се снимат различни обекти, а след това да се "печата" тяхно копие в триизмерен формат.

Изложен е бил и макет на крепостта Дуросторум в Силистра, заснета и изработена със същата техника.

За пръв път е показан и разработен от преподаватели в Русенския университет "учебник с добавена реалност". Специални маркери на страниците му позволяват визуализация на съответните машини и детайли.