Станчев бе назначен като коалиционен партньор на ГЕРБ от квотата на Реформаторския блок. Колев пък отстъпи за малко поста на Явор Янчев от АБВ, но партията му го изтегли от управлението с напускане на коалицията с Борисов.

По този повод от ГЕРБ-Русе разпространиха гневна декларация до медиите:

"За пореден път през последните седмици Министерски съвет, ръководен от министър – председателя Огнян Герджиков, безобразно размахва метлата при мащабната кадрова чистка в държавната администрация в регионите. Днес това стана в Областна администрация – Русе при пълно незачитане интересите на жителите в Русенска област. Сменен е зам. – областният управител Валентин Колев и негов колега. Така, за пореден път, се прави опит за унищожаване европейския облик на Русе чрез потъпкване на основни принципи в една правова държава, каквато вярваме, че е България.

Областната структура на ГЕРБ не приема аргументите на Министерски съвет и изразява своята подкрепа за доказалия се през годините безпартиен професионалист. Няма да допуснем да бъдем превърнати в пушечно месо в предизборната кампания на БСП и присъдружните и партии, които очевидно се опитват да спечелят предсрочно изборите за Народно събрание с груба намеса в организацията им и манипулации при провеждането им на местно ниво.

Категорично се противопоставяме на опита други политически сили като БСП да влязат през задния вход във властта посредством назначаването на нов титуляр!"