Оказа се, че служителите на реда, които съставили акта на нарушителя, не са успели да му обяснят на полски или английски език какви закони е престъпил.

Заради пропуска на униформените, Русенският Районен съд отмени санкцията, съобщава "24 часа".

Множество румънски шофьори около Русе успяват по подобен начин да си спестят административните наказания, признават представители на Темида.

Около 8 часа на 24 октомври 2016 година полякът П.О. управлявал товарен автомобил “Скания” с полуремарке. Той бил спрян за проверка в района на входа на ГКПП „Дунав мост“.

Съставен му би акт за нарушение, но служителят не успял да му обясни простъпката на английски или полски език, а му говорел само на български.

Полякът отначало отказал да подпише поднесения му на кирилица акт, после го направил, като включил и текст на полски език.

Съдът констатира, че при съставяне на акта и издаване на наказателното постановление са допуснати съществени нарушения на процесуалните правила, които са самостоятелно основание за отмяна на санкцията.

Съгласно закона, нарушителят трябва да се запознае със съдържането на акта и две след това да го подпише. От събраните по делото доказателства по безспорен начин е установено, че полякът не владее български, поради което, след съставянето на акта и при отсъствието на преводач, не бил запознат със съдържанието на акта на разбираем за него език.

След като не разбрал съдържанието на акта, той бил лишен и от възможността да упражни правото си на възражение. Административният орган би трябвало да осигури преводач и да се убеди, че нарушителят е разбрал съдържанието на предявения му акт, както и правата, произтичащи от образуваното по този начин срещу наказателно производство. Съдът е отменил наложената глоба заради нарушените права на полския гражданин.