Запазва се тенденцията най-високи ренти да се получават за нивите в с. Щръклево, предвид по-високото качество на почвите в това землище и съответно по-голямата конкуренция между земеделските кооперации и арендатори там, пише "Земеделски земи БГ".

Прави впечатление, че в Щръклево все още функционират в много добро състояние няколко местни кооперации, които изплатиха средно по 60 лв./дка ренти за 2015-2016 г.

За арендодатели, предлагащи повече ниви за обработване, тези стойности са около 65 лв./дка.

В землищата на Червен и Табачка наемите са около 50 лв./дка като тук се наблюдава завишение до 60 лв./дка за някои собственици – предимно големи инвестиционни фондове.

Заради замяната на някои местни земеделски производители от с. Сваленик с по-големи такива, извън региона, наемите за нивите в землището тази година са в широки граници – между 45 и 65 лв./дка.

Подобна е картината в с. Тръстеник, където средната стойност на изплащаната рента е около 55 лв./дка, но има и някои по-малки производители, които не успяха да достигнат до тези нива.

В Кошов и Красен много от собствениците на земя имат слючени по-дългосрочни арендни договори и заложените суми в тях бяха спазени, т.е. между 45 и 50 лв./дка. Подобна бе картината и в землището на с. Божичен.

Най-ниски за Ивановска община ренти се изплащат в общинския център Иваново., както и в селата Мечка и Пиргово. Там при различните арендатори също има вариативност – между 40 и 50 лв./дка , като най-масово получаваната рента е около 45 лв./дка.

Като цяло въпреки трудната стопанска година в Община Иваново не се наблюдават някакви драстични спадове, както при рентите, така и при цените на нивите. Годината в региона приключва със средни цени около 950-1000 лв./дка за земя и съответно около 50 лв./дка средна рента, като се запази тенденцията за съществени разлики между отделните землища.