Отличията се връчват от Центъра за правоприлагане в Югоизточна Европа (SELEC) - Букурещ. Това съобщиха от полицията в крайдунавския град.

На церемония в сградата на областната дирекция на МВР са били отличени трима служители от сектор "Противодействие на криминалната престъпност" /ПКП/ при ОДМВР-Русе, разследващ полицай и служителите от сектор "ПКП" при Второ районно полицейско управление в града, както и прокурор от Русенската районна прокуратура.

Успешната операция е осъществена през юни тази година. В резултат на съвместните действия между български и румънски полицаи на територията на ОДМВР в Русе са задържани двама румънци, извършили грабежи на чуждестранни шофьори и пътници в крайдунавския град.

Те са се представяли като полицаи, ползвали са полицейски атрибути и са спирали автомобили с чужда регистрация.

Румънците са задържани в Русе - в рамките на 48 часа от извършване на престъплението до установяването им, след осъществен обмен на информация с румънските правоохранителни органи чрез Българо-румънското контактно бюро на ГКПП "Дунав мост" и по канала на Центъра за правоприлагане в Югоизточна Европа (SELEC)-Букурещ.

Успешната операция е доказателство за ефективното оперативно сътрудничество между службите на България и Румъния.

SELEC-Букурещ е регионален център за полицейско и митническо сътрудничество, в който членуват 12 държави.