Тя бе внесена от представители на всички партии, с изключение на ДПС, и бе подкрепена от 39 общински съветници, 1 гласува против, а 5 се въздържаха, съобщава dunavmost.bg.

Според вносителите на декларацията, поради появили се отново слухове за изграждане на подобни центрове в региона, сред русенци се нагнетява напрежение и несигурност.

"Практиката от други подобни общежития, изградени на територията на други общини, показва, че настанените в тях лица не подлежат на социализация и интеграция. Това в общия случай са хора, които по своя характер представляват криминогенен състав. Те извършват престъпления! Евентуалното присъствие на подобни елементи представлява заплаха за сигурността", се казва в мотивите към предложението.

Обръща се внимание и на финансовите разходи, които ще тежат на общинския бюджет, а самият "акт на демонстрация на криворазбрана солидарност ще има еднакво негативен краткосрочен, но и дългосрочен ефект".

"Обществото трябва да се фокусира върху реалните местни проблеми, пред които са изправени русенските граждани - "нежеланието на държавното управление за поемане на ясен ангажимент за изграждане на нов път Русе – Бяла, липсата на добра бизнес среда и поминък, замърсеният въздух, среднощните гонки с автомобили и мотоциклети, несъществуващ реално „интегриран” градски транспорт", отбелязват още вносителите на декларацията.

В дискусията се включи и кметът Пламен Стоилов, който заяви, че няма намерение да се възползва от правомощията, дадени му от Наредбата за условията и реда за сключване, изпълнение и прекратяване на споразумение за интеграция на чужденци с предоставено убежище или международна закрила, приета от Министерски съвет през август тази година.