"Дунав мост" е затворен за движение от 8.00 часа тази сутрин заради техническо изпитване след изпълнения основен ремонт на румънската част на съоръжението. Това съобщиха от "Гранична полиция" в Русе.

В района на граничния пункт се образува колона от превозни средства.

Техническото изпитване на моста се осъществява чрез четири камиона с различно по тегло товар. Те преминават по моста, а датчици измерват вибрациите.

Екипи на Гранична и Пътна полиция регулира движението още от кръговото кръстовище преди моста.

Тирове се наредиха в колона по бул. „Тутракан” в посока град Мартен, но тъй като повечето шофьори предварително имаха информация за затварянето на моста, нямаше извънредни ситуации, предаде БГНЕС.

Ако се получи натрупване на камиони, има готовност трафикът им да бъде пренасочен към Бяла, където да бъдат спирани за изчакване.

Изненадани от затварянето на моста бяха най-вече водачите на леки автомобили, и то чужденци, които пътуват през Румъния за Западна Европа и летището в Букурещ. От Пътна полиция им препоръчаха да минат през Силистра.

Техническите изпитания на моста ще продължат още два дни, събота и неделя, от 7.30 до 12.30 часа. Шофьорите, чийто маршрут минава през моста, се призовават да не пътуват до обяд в двата дни.

Областната дирекция на МВР е създала организация за спиране на камионите край Бяла и Велико Търново, за да няма големи струпвания, докато траят тестовете.

Затварянето на Дунав мост засили усложнената обстановка за преминаване през втория мост над реката между Видин и Калафат.

Увеличава се опашката от тежкотоварни автомобили, образувала се на граничен пункт „Дунав мост 2“ и вече достига до 7 км, каза пред "Фокус" един от шофьорите, изчакващ да премине през граничния пункт.

Сутринта към 7,30 часа дежурният служител на пункта съобщи, че опашката от тежкотоварни автомобили е 3 километра. На два паркинга, намиращи се на входа на Видин има десетки тежкотоварни автомобили, които са изкарали там нощта, за да могат да преминат тази сутрин през граничния пункт „Дунав мост 2“.

Миналата седмица превозвачите заплашиха с протести, ако до десетина дни не се реши проблемът с преминаването на тировете през границите.