Това съобщиха от дирекцията в крайдунавския град.
След като не са спазили ограниченията на габаритите на плавателните съдове, петимата капитани - трима румънци, сърбин и украинец, са засядали с корабите си в критичните участъци.

Така частично или напълно са затваряли за определено време фарватера /плавателния път/ на реката.
Наложените санкции са в размер от 500 до 1000 лева.

Директорът на Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав /АППД/ в Русе Павлин Цонев коментира, че ниското ниво на реката е нормално за сезона. Към момента няма заседнали плавателни съдове или струпване на изчакващи да преминат през критичните участъци.

Нивото на река Дунав при Русе днес е 118 см спрямо условната кота "нула". Прогнозата за следващите два дни е то да спадне с още два сантиметра.

Цонев обясни, че хидрографският кораб на АППД се е завърнал от района на Бръшлен, където е променил плавателния път заради появата на критичен участък.

Корабоплаването е затруднено и в района на остров Милка, край Белене, където капитаните трябва да провлачват секциите си. Цонев обясни, че все още няма валежи в Централна и Западна Европа, което означава, че ниското ниво ще продължи.

"При стеснен плавателен път винаги има някой капитан, който да не се съобрази и да размести обстановката, след което се оплакват и искат нашата намеса", заяви Цонев.

По европроект на АППД предстои да бъде доставен специализиран хидрографски кораб с модерна апаратура, който ще позволи извършването на по-точен анализ за състоянието на корабоплавателния път.