Организаторът Мирослав Славчев обясни, че притеснението е свързано с информации в медиите, че се оглеждали помещения за настаняване на бежанци в Русенско, съобщи БГНЕС.

"Ние смятаме, че тези емигранти са минали нелегално границата на РБългария, не знаят език, няма да спазват нашия ред, нашите закони. Притесняваме се, че ще живеят на наша издръжка, което е недопустимо за нас“, каза той. В същото време от областната управа са категорични, че става дума за спекулация и информацията не отговаря на истината.

"Към момента няма водени разговори в тази посока, няма напрежение в Русенска област по отношение на бежанската криза, не са правени никакви разговори и постъпки от други държавни институции с изграждане на бежански центрове и настаняване в тях на бежанци“, заяви зам.областният управител Валентин Колев.

Мирослав Славчев от своя страна е направил подписка, в която са се подписали 800 души. Тя ще бъде изпратена до правителството, като се настоява за официален отговор на въпроса дали ще се прави бежански лагер в Русенско.

След седмица отново ще има протест-митинг, на който да се оповести отговорът или липсата на такъв. Протестиращите са готови и на крайни действия – блокиране на пътища и гражданско неподчинение.