Осъдени са адвокат Иван Иванов, Ангел Ангелов, Пламен Пенчев и Венелин Манолов.

През 2014 г. Окръжна прокуратура – Русе повдига обвинение срещу тримата, безе Иванов, за съзнателно ползване от неистински официален документ, съставяне на неистински частни документи и последваща употреба, за извършена имотна измама и за пране на пари.

За участие в последните две престъпления беше обвинен и Иванов.

По време на делото безспорно е установено, че в периода 27.03.2009 г. – 02.06.2009 г. Манолов и Ангелов подбудили и подпомогнали Пенчев пет пъти съзнателно да се ползва от фалшив документ за самоличност, както и да състави и да се ползва от неистински частни документи.

В същия период тримата заедно с Иванов извършили и измама с цел да набавят за себе си облага, като възбудили и поддържали заблуждение у М.Р., че Пенчев е лицето В.И.Г. и като собственик му прехвърля собствеността на апартамент в Русе. За него М.Р. превел по банков път 34 000 евро.

С присъда от 25.03.2015 г. Окръжен съд – Русе признава подсъдимите за виновни и ги осъжда. За Манолов и Ангелов беше определено общо наказание от по шест години ефективно лишаване от свобода, както и глоба по 15 000 лева, Пенчев беше осъден на пет години затвор и 10 000 лева глоба, а Иванов - на седем години, 17 000 лева глоба и лишаване от право да упражнява професия, за заемането на която се изисква юридическо образование, за срок от 7 години.

Четиримата са осъдени солидарно да заплатят равностойността на липсващия предмет на престъплението „пране на пари“ в размер на 66 302.64 лева. 

На втора инстанция обаче, Апелативен съд – Велико Търново оправдава подсъдимите Манолов, Ангелов и Пенчев по обвинението, че са съучастници в пране на пари, и приема, че това престъпление е извършено еднолично от адвокат Иванов.

На 14.09.2016 г. Върховният касационен съд постановява окончателно решение, в което приема, че няма допуснати процесуални нарушения и че присъдата на първоинстационния съд и решението на въззивната инстанция са правилни и законосъобразни по отношение на документните престъпления и имотната измама и ги потвърждава.

По отношение на прането на пари обаче върховните магистрати отсъждат, че обвинението, така както е повдигнатото от прокуратурата, е несъставомерно и оправдава Иванов.

Така, след проведено триинстанционно производство, подсъдимите ще изтърпят ефективно наказание лишаване от свобода както следва: Манолов - 5 години, Ангелов - 5 години, Пенчев – 4 години, а най-много Иванов – 6 години.