Жалбата е срещу заповед от 12 септември тази година на директора на Регионалната инспекция по околната среда и водите в Русе, с която е ограничена дейността на завода за производство на алуминиеви автомобилни части, предаде БТА.

Тогава от РИОСВ съобщиха, че са установили при трето хале на завода изпускане на неорганизирани емисии в околната среда  и наложиха наказателен акт.

Според акта принудително са изведени от експлоатация 108 вентилационни отвора - димни люкове, разположени на покрива на едно от производствените халета.

Жалбоподателят оспорва заповедта като незаконосъобразна и нищожна и претендира нейната отмяна, поради съществени нарушения на административно-производствените правила, противоречие с материално-правните разпоредби и несъответствие с целта на закона.

В жалбата е направено и особено искане за спиране на предварителното изпълнение на издадената заповед с мотива, че мярката ограничава дейността на "Монтюпе" и може да причини значителни и трудно поправими вреди на дружеството.

От съда съобщават, че предстои насрочване на делото след отстраняване на нередовностите по жалбата.

От "Монтюпе" твърдят, че заводът не е източникът на зачестилите замърсявания на въздуха в Русе.

Междувременно Общинският съвет в Русе пък прие декларация срещу замърсяването на въздуха на града, което предизвика екопротести. Кметът Пламен Стоилов заяви, че ако предприятията не преведат производствата си в съответствие с екологичните норми, трябва да се стигне и до затваряне.