Решението е след жалба на мъж от русенското село Семерджиево, който се оплакал по националния оператор, че е бил пребит от двама полицаи.

Според свидетел на случката обаче, ставало дума за неверен сигнал.

Русенският районен съд отмени наказателното постановление на шефа на Второ РУ в дунавския град, с което е била наложена санкцията. Решението бе обжалвано пред Русенски административен съд, но той потвърди отмяната, съобщава "24 часа".

Случаят датира от 15 април 2015 г., когато, около 17 часа, "пребитият" пасял овцете си в тревна площ между ул. ”Новоселско шосе” и футболно игрище в Семерджиево. Свидетел видял как той разговаря с двамата полицаи.

Малко след това, жалбоподателят М. се обадил на тел. 112 и съобщил, че около 17.30 часа е бил нападнат, блъскан и заплашван с нанасяне на побой от двамата служители на реда.

Веднага на място - в с. Семерджиево, бил изпратен полицейски патрул от Второ РУП ОДМВР Русе. Когато пристигнали на място, подалият сигнала обяснил, че не му бил нанасян побой, а само бил блъскан и заплашван.

Оказало се, че мъжът е подал невярно съобщение на спешен номер 112. Полицаите се опитали да му дадат акта с наказателно постановление за 10 000 лв, но той отказал връчване.

Законът въвежда забрана за ползването на единен европейски номер 112 не по предназначение, за автоматичното му избиране от електронни устройства и пускане на предварително записани съобщения, както и за предаване на неверни и заблуждаващи съобщения и сигнали за помощ.

В случая, М. е подал невярно съобщение, като в резултат на тези негови действия са мобилизирани служители на МВР.

Оказало се обаче, че актът е бил издаден в отсъствието на "пребития", като той не е бил известен, че на 1 юни 2015 г. ще му бъде съставен такъв, което е процесуално нарушение.

Именно заради това, санкцията бе отменена от РРС.