Това е заложено в проект "Социално включване чрез услуги за ранно детско развитие" по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси 2014-2020 г." , който се изпълнява от община Русе.

Ръководителят на проекта Ирена Петрова, която е директор на дирекция „Култура и образование“, и Мариела Личева - директор на "Здравни и социални дейности", представиха новите социални дейности, съобщава briag.bg.

Стойността на проекта е 588 567 лева, а приоритетът е намаляване на бедността и насърчаване на социалното включване.

Капацитетът е 30 деца. От 1 юли до сега е сформиран екип от консултанти за предоставяне на социалните услуги. Това са психолог, логопед, кинезитерапевти, медицински работници и други, общо 15 човека. Те вече работят на двете места, където се предоставят услугите.

Проектът доразвива дейностите по двата вече завършили успешни проекта на Община Русе. Това са „СВЕТИЛНИК – Социално включване чрез единодействие на терапевти и институции за леснодостъпни, нови, интегрирани консултации“, финансиран от Световната банка, и проект „Комплекс за интегрирани социални услуги за деца в гр. Русе“. При тях са подпомогнати общо 50 семейства. Новият обаче разширява територията и числеността на целевата група.

Новите консултации и интегрирани услуги с образователен, социален и здравен характер са безплатни за деца до 7 години и техните родители от кварталите „Чародейка“, „Дружба“, „Мальовица“, „Здравец“ и „Тракцията“.

Екипите работят в образователния здравно-консултативен център във филиал „СВЕТИЛНИК“ на Детска градина "Червената шапчица" и в Комплекса за интегрирани социални услуги в ДМСГД.

Има възможност и за мобилна работа на терен в детски градини „Червената шапчица“, „Звездица“, „Детелина“, „Снежанка“ и „Ралица“, или в домовете на потребители.

На 1-и и 2-и септември във Филиал „СВЕТИЛНИК“ на ул. „Тодор Икономов“ ще отвори врати безвъзмезден оказион за нови или добре съхранени облекла и обувки за деца и родители.

Кампанията е за семейства с нисък социален статус, които ще си изберат дрехи и пособия за детската градина и училището под формата на дарение. Вещите вече са събрани от екипа, от родители на деца в детските градини и доброволци. Там всеки, който няма възможност, ще може да си вземе това, от което има нужда. На 1 септември ще е отворено от 16 до 19 часа, а на 2-и - от 10 до 19 ч.

Програмата ще продължи да допринася за успешното реализиране на Националната стратегия за намаляване на бедността и насърчаване на социалното включване, както и за създаването на мрежа от интегрирани услуги за ранно детско развитие в общността, чиито резултати да послужат за разработване на цялостна стратегия за ранно детско развитие в България.