Трите млади лешояда, дошли от европейски зоологически градини по-рано през месеца, бяха поставени в изкуствена клетка до природозащитен комплекс "Ломовете" край село Нисово, в която се приспособяваха към живота в природата. Така те са били пуснати на свобода.

Ще бъде променен и режимът им на хранене, за да бъдат стимулирани да летят. Следващият етап от процеса по приспособяване е подготвен - на площадката за изкуствено подхранване са поставени макети на птици, които да ги привлекат към мястото.

Поведението на младите лешояди се следи от доброволци и специалисти от "Русенски Лом". Имало е опасения дали птиците ще излетят, тъй като те са излюпени в плен и не е било ясно какви инстинкти имат.

От дирекцията на природния парк обясняват, че това са първи опити на Балканите за интродуциране в природата на идващи от изкуствена среда египетски лешояди.

"Русенски Лом" е избран за извършването на тези дейности, тъй като тук са създадени условия за поддържане на вида, събран е опит от предишни акции и не на последно място - заради двойката лешояди с малко, обитаваща района.

При добро развитие на обстоятелствата птиците ще направят връзка и ще отлетят заедно към Африка за зимата. Напредъкът им ще се следи периодично чрез поставени сателитни предаватели.

Дейностите по адаптация и наблюдение са по проект "Помощ за египетския лешояд" на Българското дружество за защита на птиците.