В нощта срещу 27 март през 2014 година жената роди бебето си в тоалетната и го остави да умре.

На 8 март русенката, която е със забавено умствено развитие, бе осъдена от Русенския Районен съд за убийството на детето.

Виолета бе призната за виновна, че като майка умишлено е убила рожбата си и й бе наложено наказание от две години и половина лишаване от свобода, при първоначален общ режим на изтърпяване в затворническо общежитие от открит тип.

След обжалване от страна на защитника на жената обаче, през юни състав на Русенския Окръжен съд, с председател Милена Пейчева, е отменил присъдата и е постановил, че Еленска е невинна. Няма доказателства, че жената е знаела, че е бременна и за умишлено убийство, решиха окръжните магистрати в Русе, съобщи "24 часа".

Жената живеела със съпруга си и 7-годишното им момченце в кв. "Здравец”. През 2014 година обаче и двамата били безработни и финансово затруднени, гласят мотивите на съда, публикувани през август 2016.

В нощта срещу 27 март тя усетила силни болки в корема. Влязла в тоалетната и родила момиченце. Пристигналият по-късно медицински екип установил, че бебето няма признаци на живот. Медиците подали сигнал в полицията за изясняване на случая. Униформените отишли на адреса и намерили мъртвото новородено в тоалетната.