В него той бе обвинен за укриване на ДДС и корпоративен данък в размер на 2 млн. 417 хиляди лева. Данъците са укрити между 2005 и 2009 година. Второто обвинение срещу известния русенец бе за пране на пари за около 3 млн. лева. Епщайн разкривал банкови сметки на хора без тяхно знание и теглел лихвите им.

Той призна вината си и сключи споразумение с прокуратурата, в което бе договорено наказание от 2 години лишаване от свобода. Тъй като обаче, престапленията са извършени в период, в който срещу Епщайн е имало и две други присъди, то всичките му наказания щяха да се групират като едно общо – най-тежкото. А той вече щеше да е излежал 2 години в затвора.

Съдът обаче отказа да одобри предложеното споразумение на доста нашумелия преди години Епщайн и върна материалите по делото на прокуратурата, съобщава 24chasa.bg. 

Макар и да беше одобрено ефективното му наказание, то нямаше да бъде изтърпяно, тъй като би трябвало да се групира с вече излежана присъда. През периода, в който Епщайн е сочен като извършител на тези престъпления, той все още не е бил осъждан.

Според Темида част от споразумението противоречи на закона, а обвинението има недостатъци, липсва и имуществената стойност на сделките по делото. Освен това съдът отчете, че на практика в този случай, Епщайн няма да влезе в затвора.

През 2009 г. бившият общински съветник бе осъден на 2 г. затвор заради причиняване на катастрофа с двама загинали и трима ранени по автомагистрала "Хемус" край Провадия през 2008-а. Тогава Епщайн управлявал „Мерцедеса” си по магистралата с 210 км/ч. Престъплението бе извършено по непредпазливост, но все пак заради двата смъртни случая, Епщайн влезе през 2011 г. в затвора.

В края на 2010 г. бившият русенски общинар и съветниците Тодор Тодоров и Николай Станчев бяха осъдени за поискани през 2009-та г. 15 000 лв. подкуп от местен бизнесмен. След споразумение с прокуратурата, тримата получиха по 2-годишни условни присъди с 4-годишен изпитателен срок.

През 2014 г., русенският милионер, строителен предприемач и бивш общински съветник Виктор Епщайн неочаквано признал, че е спестил 2 241 909 лв. данъци. Укритите 1 483 781 лв. ДДС и 758 128 лв. корпоративен данък от фирма на Епщайн са открити при съвместна проверка на данъчните власти, полицията и прокуратурата в Русе.

Според подадените декларация и годишен отчет за дейността на фирмата тя не е имала дейност през 2009 г. и не дължи данъци. Двама клиенти на предприемача го осъдиха да им върне съответно 147 000 и 8600 евро за предплатени апартаменти "на зелено" в новопостроена кооперация в Русе.

Десетки купувачи с предварителни договори дълго чакаха да узаконят нотариално предплатени жилища, а други изгубиха апартаменти и офиси в кооперация на Епщайн, продадена на търг.

Предстои делото за укриване на данъци и пране на пари пак да бъде внесено в съда от прокуратурата и да бъде разгледано наново.