Причината: цените там са по-високи, а търсенето е по-голямо, предаде БНТ.

Очакваното спирането на евросредствата за овощни градини след края на програмния период през 2020 година ще намали рязко търсенето на овошки у нас, прогнозират стопаните. Те се стремят от сега да развият взаимоотношенията си с партньори от Румъния.

Боян Богомилов се занимава с продажба на овошки от 23 години, а от 5 години е собственик на овощен разсадник край русенското село Басарбово. Годишно продава по 10-12 хиляди дървета. Една десета от тях заминават към Румъния.

"В моя разсадник произвеждам само сортовете, които се търсят от любителите овощари. Румънците навлизат тук и те купуват от нас. Спасението е само в румънския пазар", обясни Богомилов.

Според него, с всяка година броят на клиентите от северната ни съседка се увеличава. Причината е по-ниската стойност на дръвчета у нас и високото им качество. Интересът към кайсиите е най-голям. В България те се продават по около 5 лева за брой лева, а Гюргево - по 8. Търсенето на плодни дръвчета у нас също не е малко, но стопаните се притесняват, че то ще намалява с годините.

"След края на европейските програми 2020 г., всички си говорим – производителите на овощен посадъчен материал, че търсенето ще намалее при нас. Защото предимно се купува за създаването на овощни градини. Тогава ще видим. Но засега румънците спасяват нещата", каза още Боян Богомилов.

Затова Съюзът на дунавските овощари от сега развива контакти със колегите си от Румъния, за да затвърди позициите си на този пазар.