На специална среща при губерратора Стефко Бурджиев, управителят на на „БДЖ – Пътнически превози” ЕООД Димитър Костадинов е разяснил, че Музеят на транспорта, няма статут на музей, а на актив в "БДЖ Пътнически превози".

С цел оптимизиране дейността на единствения в България музей на транспорта, управителят на „БДЖ – Пътнически превози”, представил и варианти за неговото бъдещо стопанисване.

Община Русе и фирмата трябва да решат дали това да стане съвместно помежду им, чрез създаване на нов юридически субект с нестопанска цел, или музея да се прехвърли изцяло на общината.

По-голяма част от специалистите подкрепят идеята за съвместно управление, тъй като при този вариант, "БДЖ Пътнически превози" ще поддържа и подменя периодично експозициите, за да се поддържа интереса на посетителите.

На срещата е решено да се сформира съвместна работна група между областната администрация на Русе и Община Русе, за да се проучи аналогичен опит на подобно съвместно сътрудничество и да се подготвят проекти за устав и учредителен акт.

Следващата работна среща е планувана за септември, когато всички страни ще представят направените анализи и предложения.

Музеят на транспорта се намира на брега на река Дунав в Русе и е единствен по рода си в цялата страна. Разположен е в сградата на първата железопътна гара в България, построена през 1866 г. по проект на братя Барклей.

Експозицията на музея е разположена в 2 части в сградата на гарата и на открито. Навън има парни локомотиви, различни модели вагони, като личният вагон на цар Фердинанд I, вагонът, с който турският султан е предприемал обиколки и други експонати.