Тя е била представена на конференция и борса за трансфер на технологии в био икономиката, събрала учени от 16 държави, в унгарската столица Будапеща, съобщава "24 часа".

Ииновативната разработка „Осветителна инсталация за интензивно развитие на зеленчуци в оранжерии”, представлява система от LED осветление (LED light bulbs), стимулираща растежа на оранжерийните растения.

Светодиодите са модерен източник на светлина, който излъчва енергия със специфични дължини на вълните и може да предложи оптимални резултати в градинарството и зеленчукопроизводството.

Ефективността им надминава широкоспектърните източници, като натриевите лампи с високо налягане (HPS lamps) и луминесцентното осветление, които засега са най-разпространени в оранжерийното производство. Това дава възможност и през неблагоприятните сезони (късна есен, зима, ранна пролет) да се отглеждат зеленчуци, плодове, цветя, разсад и др.

В така осветените оранжерии се извършва селекционна работа с цел разширяване на разнообразието и повишаване на качеството на зеленчукопроизводството и цветарството.

Системата дава предимства за т.нар. многослойно отглеждане на култури и вътрешно осветление, където светлинните източници се намират вертикално между растенията, за да се отглеждат колкото е възможно повече от тях при ограничена земеделска площ. Допълнително качество е, че никакви вредители не могат да достигнат до културите и следователно, не са необходими химикали за растителна защита при отглеждането им. По този начин растенията са напълно безвредни и дори могат да се консумират без да се мият.

Разработеният източник на осветление е съобразен със способността на растенията да се обръщат към светлината. В оранжериите, както и в природата, това може да става във всички посоки, като изкуствената светлина се доближава максимално до дневната.

Технологията е свързана с пълно заменяне на дневната светлина с изкуствена, за пълно управление на климата (култивиране без дневна светлина).

LED light bulbs, които са разработени в полезния модел, предлагат гъвкавост при различни нужди. Ако желаем да подобрим вегетативния растеж се използват само сини светодиоди, а червените светодиоди могат да се използват за подобряване на добивите при овощарство и отглеждането на цветя.

Може да се постигат и двата аспекта в растежа на растенията, като се използва комбинация от червени и сини светодиоди. За намаляване на зависимостта от захранване от енергийната мрежа се използва възобновяем енергиен източник.