Там и мъжете, и жените държат лидерската позиция по консумация на кехлибарената напитка.

Директорът на музея в Русе проф. Николай Ненов обясни статистиката с исторически данни пред БНР.

За първи път в Русе била сервирана бира през1848 г. на празненство по случай рождения ден на императора в Австрийското консулство. Напитката се харесала на хайлайфа и параходите започнали да товарят бурета от Горен Дунав до "Русчук". Така халба по халба бирата навлязла във вътрешността на страната. После започнало и производството.

Във в. "Дунав" през 1868 г. пише как на пристанището в Русе са дошли въглища, предназначени за парната машина на бирената фабрика "Св. Петка" в Русе. Първите собственици са били фамилията Милде.

За тогавашното биропроизводство водата е била изключително важна, вкусът на водата, тя прави основата на бирата, поради това голяма част от производството се пренася в Шумен, казва проф. Ненов.

Той е категоричен, че първата бира е в Русе и има документи за това. Всичко останало са трикове на рекламата, допълни Ненов.

Изредване за консумация на бира ни нареди до Белгия >>>